Mijn baan verandert. Tenminste, dat hoop je altijd in je werk en gelukkig gebeurt het ook als ondernemer. Toen ik in 1994 begon met websites maakte ik een website in een tekstverwerker met HTML en had een website 1 plaatje, anders duurde het uren om hem binnen te halen. Het was voor de lokale omroep waar ik vrijwilliger was.

De techniek en de klanten veranderen. De websites werden complexer, maar er was ook software die hielp om die site te bouwen. Macromedia kwam met een pakket wat de mooie naam Dreamweaver had. Daarmee kon je in de eerste versies goede reproduceerbare sites maken waarbij toen het grafische pakket Fireworks erbij kwam je best heel veel vrijheid had in je ontwerp.

En toen kwam de vraag naar zelf content toevoegen en aanpassen. Het HTML/CSS gedeelte werd los getrokken van de content in de website zelf. En de eerste CMS’en (Content Management System) waren heel basic, veelal zelfgeschreven (ik heb ook het mijne zelf geschreven in PHP) en niet echt onderhoudsvriendelijk of gebruikersvriendelijk zoals we dat nu gewenst zijn. En op een gegeven moment zijn er een paar grote CMS’en overgebleven (Joomla, Wordpress en Drupal).

De volgende stap was om de uitdaging om een ‘template’ te maken voor het standaard CMS, waarbij het ouderwetse coderen weer van pas kwam in een tekstverwerker of met meer gespecialiseerde software. Iets meer passen en meten, maar het werkte wel heel goed samen.

Maar ook dat verandert weer, want er is tegenwoordig een veelvoud aan templates beschikbaar. Veel templates hebben een gratis versie zodat je het kan proberen hoe de website eruit kan zien en vaak zorgt de betaalde versie dat je net iets meer kan. Zeker bij een nieuwe site voor een laag budget is dat een goede manier om snel te ontwikkelen en aan te passen binnen de grenzen van de template. Iets minder ruimte voor creatieve vrijheid, maar snelle ontwikkeling.

Uiteindelijk kijk ik na 25 jaar terug en probeer ik te denken welke titel ik op het visitekaartje moet zetten. Ben ik een webdesigner, webdeveloper of iets anders? Ik hou het nog maar even op “meewerkend voorman” bij PJGDesign. En dan komen we er in het gesprek wel uit!