Alle webbouwers roepen dat je nu wel een responsive site moet hebben. Want zonder responsive site hoor je er gewoon niet meer bij. De wereld lijkt te vergaan!

Is het dan niet eerst eens slim om te kijken wat een responsive site is? Voorheen werd er in het websiteontwerp alleen gekeken naar desktopcomputers. En misschien af en toe een laptop, maar die verschilde niet zoveel van scherm grote. Dus het ontwerp werd gemaakt op het volledige scherm van een browser window. Niets mis mee, dat was gewoon logisch. En toen kwam er net na de eeuwwisseling een andere mogelijkheid. Je kon met je mobile telefoon (dus niet de smartphone) websites bezoeken. Het was langzaam en je moest er een hele aparte site voor bouwen. Dus dat was geen populaire optie. Maar met de komst van de smartphone en tablet werd het toch wel belangrijk dat je site ook goed te zien was op die devices. Want het is mooi als je site er goed uit ziet op een desktopcomputer, maar hoeveel mensen bezoeken de site nu nog alleen met een desktopcomputer.

In november 2016 kwam er een belangrijk moment omdat meer websites bezocht werden met smartphones dan met desktopcomputers in Engeland. Een mooie maatmeter voor het toegenomen mobiel gebruik. De redenen zijn voor de hand liggend:

  • De telefoons worden sneller
  • De providers bieden grotere databundels
  • De gebruikers zijn door sociale media veel online

Al gevolg daarvan bezoeken veel mobiele gebruikers websites ook op hun mobiel. En dan kan je twee dingen doen:

  1. Je maakt de site die je voor ogen had in 2 versies waarvan 1 voor de desktop en 1 voor de mobiele gebruiker. De website ‘herkent’ de bezoeker en geeft hem of de desktopversie of de mobiele versie. Het voordeel is dat de website eruitziet zoals je zou willen, maar het nadeel is dat je twee versies moet maken en als je iets veranderd (zoals openingstijden of je collectie) moet je dat op twee plekken bij werken. Dat is wel erg omslachtig en duur.
  2. Je maakt je website responsive, dat betekend dat de website herkent wat het schermformaat is van de gebruiker en vervolgens de informatie en de vormgeving ‘schaalt’ en verplaatst zodat het past. Dus misschien dat die grote afbeelding bovenin verdwijnt omdat de gebruiker anders heel veel moet scrollen. Of de blokjes naast elkaar zet hij automatisch onder elkaar.

Dus moet je een responsive website? Ja en nee, het is wel zo dat als je een nieuwe site laat maken dat je hem gelijk responsive wil hebben. Maar als jouw website in de laatste 2 jaar gemaakt is is de kans groot dat een mobiele gebruiker ermee kan werken, al zal de gebruikers ervaring toch niet zo goed zijn als bij een responsive website. Maar als je nu bezig bent om je site te herontwerpen, dan is het wel slim om gelijk na te denken over het ‘schaalbare’ responsive deel van de vormgeving.