Het gebeurt iedereen natuurlijk wel eens. In een situatie met haast spreek je elkaar snel via de telefoon. Het probleem wordt uitgelegd, je vertelt wat jij kan betekenen in dit geval en je hebt het over de kosten van de werkzaamheden. De prijs die je noemt is excl btw, maar blijft dat hangen in het gesprek? Is het wel naar voren gekomen in het gesprek. Ik ging er in dit geval vanuit omdat de opdrachtgever ook een bedrijf was (eigenlijk werk ik alleen maar voor bedrijven) dus dan is het B2B en is exclusief BTW de standaard. Maar na het opsturen van de factuur viel die toch even tegen bij de opdrachtgever. En dat snap ik dan wel weer, het bedrag valt toch ineens 21% duurder uit dan gedacht. Dat is voor de opdrachtgever niet leuk, maar ook voor de eerste kennismaking met mijn bedrijf niet fijn om te horen. Dus de vraag is eigenlijk, moet je nu wel of geen prijsstelling met BTW op je site zetten.

Voor webwinkels zijn veel bronnen er heel stelling over. Als je aan particulieren levert dan moet je de prijs incl btw vermelden. Een particulier kan de BTW niet terugvorderen en derhalve moet je als verkoper ook duidelijk de prijs incl BTW communiceren. Als je alleen maar levert aan bedrijven (zoals organisaties als Sligro, Makro of Office Center) dan is het weer andersom, dan heb je het altijd over de prijs excl BTW. Een grijs gebied is als een bedrijf grotendeels levert aan bedrijven en af en toe aan particulieren, want ergens moet je dan wel aan de particulieren duidelijk maken dat het excl BTW is of aan de bedrijven dat het incl BTW is. Voor beide gevallen is dat verwarrend, want één van de twee groepen moet gaan rekenen.

Wat nu? Goede vraag, ik ben er nog niet uit. Ik heb nog eens goed naar mijn eigen site gekeken en ik heb inderdaad vermeld staan dat de prijzen excl BTW zijn en ik richt mij in mijn werkzaamheden ook op de B2B markt. Maar zeker met bijvoorbeeld de Kleine Ondernemers Regeling die sinds 2020 speelt is het een extra uitdaging. Dit zijn ondernemers die niet meer BTW plichtig zijn, maar het ook niet meer kunnen terugvorderen. Voor deze ondernemers is de incl prijs mogelijk veel interessanter dan de excl prijs. Volgens mij zijn we hier nog niet over uit, maar een aandachtpuntje is het zeker.