Foto door Tima MiroshnichenkoVandaag ontving ik van een oplettende client een mailtje doorgestuurd met als onderwerp “Domeinregistratie voor 2022/2023 van HSI Domein & Hosting Service NL. Met een belachelijk bedrag en of dat wel klopt! En goed opgelet, want dat klopt helemaal niet. Dit is niets anders dan oplichting waarmee ze je ‘aanbieding’ doen die eruit ziet als een factuur en vervolgens heb je een dienst afgesloten waar je weer heel moeilijk van af kan komen. Er wordt ook volop gewaarschuwd voor deze partij, maar er zullen er zeker nog wel meer zijn:

https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/artikel/pas-op-voor-spookfactuur-van-hsi-domein-hosting-service-nl-betaal-registratie-binnen-twee-weken/

Stel dat je wel betaald. Sowieso heb je dan naar alle waarschijnlijkheid een oplichter geld gegeven, maar het opvallende zit hem in de klein lettertjes op de 'factuur'. In die kleine lettertjes beloven ze dat voor die 190 euro voor 1 jaar een .co of een .info domein aanschaffen die ze aan jouw .nl domein koppelen. (dit kost normaal tussen de 10-20 euro per jaar max). En in de kleine lettertjes vind je ook dat het geen factuur is, maar een aanbieding. Maar als je betaald is bevestig je daarmee de opdracht. 

Bedenk, zij zijn niet de enige. Er zijn andere bedrijven die je benaderen dat ze van een (onbekende) derde de opdracht hebben gekregen om jouw domeinnaam in de .net versie aan te schaffen. Maar dat wilde ze niet zomaar doen zonder jouw toestemming, dus ze hebben een aanbieding voor je. Voor ongeveer 30 euro per jaar heb jij die .net en zij leggen hem vast voor 10 jaar. Dus je hoeft alleen maar 300 euro op te hoesten en je domein is veilig... in hun handen. Want de vraag is natuurlijk nog maar of zij hem vast leggen op jouw naam of op hun naam (zoals bijvoorbeeld ook partijen als Vista doen bij de gratis diensten). Zo niet, dan is het nieuw jouw eigendom, maar jouw gebruiksrecht. En dat betekend een fikse prijs als je wilt verhuizen.

Dit is domeinnaam fraude: https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/veiligzakendoen/fraude/zo-voorkom-je-fraude-met-jouw-domeinnaam/

Een factuur voor je hosting komt van je webdesigner of van je hostingbedrijf waarbij je de dienst hebt afgesloten. En die zal zelden meer dan 150 euro zijn voor de betere hosting. Dus blijf alert en let goed op wie je betaalt voor wat. En bij twijfel, vraag het bij je hostingbedrijf of je webdesigner, die kan je waarschijnlijk snel duidelijkheid geven.

 

Foto door Tima Miroshnichenko: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/man-liefde-mensen-vrouw-6266297/